Energie besparen

Isolatie woningen

Energie die niet gebruikt wordt hoeft ook niet te worden opgewekt. Daarom zijn acties gestart voor de besparing van energie. Er zijn infraroodmetingen uitgevoerd om te bepalen of er warmtelekken aanwezig zijn. De bewoners van bijna 10% van de woningen in Heveadorp heeft besloten om isolerende maatregelen te treffen. Dit mede gestimuleerd door de “burenbonus” van € 250 die de gemeente Renkum in 2017 als extra subsidie voor elke deelnemer beschikbaar heeft gesteld.

De isolatie van een woning oftewel het warmteverlies van de woning kan in beeld ge bracht worden met een infraroodcamera. In het kader van ons project isolatieverbetering zijn bij vijf typen woningen in Heveadorp deze metingen uitgevoerd. Deze metingen werden door de gemeente verzorgd en gefinancierd. In aanvulling hierop zijn op kosten van de bewoners zelf bij nog meer individuele woningen metingen uitgevoerd. Dit waren uitgebreide metingen inclusief een goede rapportage met uitleg over de resultaten. De resultaten van de eerste vijf metingen zijn voor elk type woning besproken met meerdere bewoners van vergelijkbare woningen.

De belangrijkste conclusies van de metingen:

  • de woningen die gebouwd zijn in 1986-1987 zijn redelijk tot goed geïsoleerd.
  • bij veel woningen zijn er warmtelekken tussen de aansluiting dak en muur.
  • daken zijn wel geïsoleerd, maar geven relatief veel warmte door, zeker indien de er op zolder gestookt wordt.
  • bij een verbouwing zijn er muren niet of onvoldoende geïsoleerd.
  • de latei boven de ramen en deuren geven vaak een warmtelek.
  • veel deuren sluiten niet goed en veroorzaken daarom warmteverlies.
  • de schuifpuien met aluminium kozijnen en ‘oud’ dubbel glas geven veel warmte door.
  • het isoleren van leidingen geeft zichtbaar resultaat.
  • de ramen en kozijnen uit 1986 geven meer warmte verlies als de HR++ ramen van nu.
  • apparatuur en netvoeding geven warmteverlies, bewust gebruik bespaart.

Energie label

Elke woning heeft door de overheid een (voorlopig) energielabel toegewezen gekregen. Zie website: www.energielabel.nl/woningen. Dit energielabel kan verhoogd worden door besparende maatregelen te nemen. Dit heeft invloed op de waarde van de woning.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor energiebesparende maatregelingen. Ieder met zijn eigen investeringskosten en opbrengsten. In het naast staande plaatje is daarvan een globaal overzicht gegeven. Zelf de isolatie aanbrengen bij het dak, de gevels of de vloeren scheelt veel in de terugverdientijd. Vervanging van slechte ramen en kozijnen door bijvoorbeeld kunststof kozijnen met HR++ glas geeft een besparing op stookkosten en onderhoud. Over het algemeen geeft een vervanging van de ramen echter geen korte terugverdientijd. Uit ervaring weten we dat het comfort in de woning wel wordt verbeterd.

Elektriciteit verbruik

Er valt nog veel te winnen op het gebied van elektriciteit verbruik. Vooral oude apparaten zijn energie slurpers. Zoek eens uit wat de besparing kan zijn als de oude koelkast vervangen wordt door een nieuwe energie zuinige koelkast. Is het gebruik van de wasdroger nodig? Denk eens aan een wasdroger met een warmtepomp. Ook het omzetten van de verlichting naar Ledverlichting kan vele kWh besparen.

Bij oudere vloerverwarmingssystemen draait de pomp vaak continu. Een pompschakelaar plaatsen is in 5 minuten gebeurd en daarmee draait de pomp alleen nog als nodig is. Alleen er warmwater wordt aangevoerd en in de zomer zo af en toe om te voorkomen dat de pomp vast gaat zitten. Dit alles gaat geheel automatisch.


Terug naar het projectoverzicht